Hybride Ondernemen is blij met Esther Raats-Coster van PZO

Onderstaand artikel viel mij op en is een column van Esther Raats-Coster, 18 mei 2012 geplaatst op de website van NUzakelijk. Ik ben een aantal jaren bezig met mijn concept Hybride Ondernemen om de mindset van ZZP’ers te veranderen, zodat ze veiliger en fiscaal vriendelijker kunnen gaan ondernemen. Esther Raats-Coster voorzitter van PZO begrijpt het!

Bij het indienen van mijn belastingaangifte realiseerde ik me dat het belastingstelsel voor een zzp’er eigenlijk vreemd in elkaar zit. Een zelfstandige heeft slechts twee keuzes: om te worden aangemerkt als IB-ondernemer of als BV.

© PZO

Door Esther Raats-Coster

Fiscaal gezien is een zzp’er al snel een dief van zijn eigen portemonnee als hij niet tot een BV overgaat. Hierdoor wordt een groot aantal eenmans BV’s gecreëerd. En omdat het ontmantelen van een BV geld kost, blijven veel lege BV’s bestaan. De loze aangiftenstroom en het jagen naar BV’s kost de Belastingdienst veel geld.

Wat zou het mooi zijn als het belastingstelsel voor de ondernemer eenvoudiger werd en daarnaast kostenbesparend voor de Belastingdienst. Want ook de Belastingdienst moet drastisch bezuinigen.

Aanknopingspunten

Het mooie is dat daarvoor nu al aanknopingspunten bestaan. Een paar maanden geleden werd de commissie Van Dijkhuizen ingesteld, die gaat nadenken over het vereenvoudigen van ons belastingstelsel.

Ook voor zelfstandig ondernemers biedt dit kansen. Zij willen heel graag voor altijd duidelijkheid wanneer ze nu worden gezien als ondernemer en wanneer niet.

Waarom laten we de ondernemer niet zelf bepalen of hij wil worden aangemerkt als ondernemer of niet? Kiest hij voor ondernemerschap, dan heeft hij recht op zelfstandigenaftrek en heeft hij automatisch geen recht meer op sociale verzekeringen.

Geen rompslomp

Een opdrachtgever is dan per definitie niet premieplichtig. Mooi gevolg daarvan is dat de VAR ook overbodig wordt. Opdrachtgever en zzp’er kunnen dan zonder voorbehoud zaken met elkaar doen.

Geen rompslomp rond belastingen en de zekerheid dat je kunt blijven ondernemen. Daar is zeker in een recessie dringend behoefte aan.

Esther Raats-Coster is voorzitter van PZO, een onafhankelijke belangenbehartiger voor zzp’ers.