Is eigenaar zijn van je bedrijf verstandig?

Regelmatig stel ik de bezoekers in mijn kantoor te Capelle aan den IJssel de vraag: “Waarom wil je eigenaar zijn van je eigen bedrijf?” “Mmmmm….” zie ik de mensen denken. “Wat een rare, onlogische vraag. Als je een eenmanszaak gaat opzetten, dan is het toch vanzelfsprekend dat je de eigenaar gaat worden?” Dat klopt, als je doet wat de rest van Nederland over het algemeen ook doet.

Is eigenaar zijn verstandig?

Maar is het verstandig om eigenaar te zijn van je eigen bedrijfje? Want een eenmanszaak op zich is geen doel, maar een middel. Je gaat straks geld verdienen met een dienstverlening, verkoop van producten of een combinatie daarvan. En de eenmanszaak is in feite een soort convertor om de zakelijke omzet van al deze activiteiten om te zetten in een (relatief onveilig) privévermogen.

Nadelen van het hebben van een eigen bedrijf

Denk aan de belastingvoordelen hoor je overal roepen; startersaftrek, zelfstandigenaftrek, de MKB winstvrijstelling, de FOR etc. Maar weinigen roepen de nadelen van deze vorm van ondernemerschap. De onzekerheden die je feitelijk nooit had bij je (oude) werkgever, zoals WW, WIA en doorbetaling bij ziekteverzuim. En vergeet ook niet je persoonlijke aansprakelijkheid bij schulden.

Een “veilig gevoel” als je privévermogen hebt, zoals een koophuis en een dikke spaarrekening.

Het beperken van risico’s door middel van ingehuurde eigenaar

Zou het niet verstandiger zijn, als je het eigendomsrecht elders onderbrengt. En dat je in loondienst gaat van dat bedrijf. Dat speciaal voor jou is opgezet. Dat is feitelijk wat ik onder andere doe met mijn concept Hybride Ondernemen. Het beperken van je zakelijke risico’s die je privésituatie kunnen beschadigen.

Het ego belemmert veel mensen

Sommigen zeggen dan: “Maar dan ben je toch geen ondernemer meer”? Who cares? De enige die daar problemen mee hebben zijn je ego en je belemmerende overtuigingen.

Denk eens aan alle voordelen. Zou het niet veiliger zijn voor jezelf en je gezin? Of heeft je ego voorrang?