Kringloopwinkel De Kring in Reeuwijk maakt iedereen gelukkig, ook mij!

November 2000, een zwarte bladzijde in het leven van ons gezin; een echtscheiding na 21 jaar huwelijk. Zij ging deze maand met onze drie jonge kinderen elders wonen en ik bleef voorlopig in ons woonhuis, totdat het verkocht was.

Ik had vrijwel geen meubels meer staan. Een leeg huis, in alle opzichten. Mijn vader, die na zijn pensioen vrijwilliger werd bij de Kringloopwinkel De Kring in Reeuwijk, tipte mij om in deze kringloopwinkel voorlopig wat meubilaire zaken aan te schaffen.

Ik kocht daar een bankstel, een grenen ronde eettafel met vier stoelen, een wasmachine, een droger en nog wat andere kleine dingen. Alles bij elkaar voor 750 gulden. De opbrengst gaat grotendeels naar goede doelen, die van deze kringloopwinkel wekelijks donaties krijgen. Een fijn gevoel: zelf zit je weer voor een paar centen in een aangekleed huis en je helpt er ook weer anderen mee.

De voorzitter en mede-oprichter van deze kringloopwinkel, Ria, belde me een paar dagen later op, nadat bij mij deze spullen waren afgeleverd. Ze zei dat ik teveel had betaald. Ik had 800 gulden meegegeven aan de vrijwilligers die de bezorging deden. Ze hadden geen wisselgeld. Ria kwam diezelfde avond nog een bankbiljet van 50 gulden naar mijn huis brengen. We raakten aan de praat en sindsdien ook niet meer uitgepraat. Nu ruim veertien jaar later zijn we nog steeds bij elkaar. We raken nog steeds niet uitgepraat. Het bankbiljet van 50 gulden hangt bij ons boven op zolder in een lijstje achter glas, dit als aandenken aan onze ontmoeting. Allebei zijn we aan ons ’tweede leven’ bezig, net als de spullen in de kringloopwinkel.

Ria is daar nog steeds vrijwilliger en voorzitter (sinds 1994) en werkt daar al snel meer dan twintig uur per week zonder een salaris, net als alle andere vrijwilligers. Zelf werk ik er inmiddels ook als secretaris en technisch vrijwilliger en onderhoud Social Media. Ik doe het secretariaat, publiceer de exclusieve (antieke) spulletjes op Markplaats en ik test technische apparaten die verkocht moeten worden. En soms doe ik wat sjouwwerk bij fancy fairs, die aan het eind van de dag de overgebleven bruikbare spullen aan de kringloopwinkel schenken.

Niet alleen Ria en ik hebben ons geluk in de kringloopwinkel gevonden, maar ook vele andere mensen. Klanten, medewerkers en goede doelen. Sommige mensen komen meerdere malen per dag en/of per week langs. Gewoon voor hun plezier, het sociale aspect. Ook de meer dan 35 vrijwilligers werken daar met plezier, sommigen naast een fulltime baan. Spullen worden hergebruikt, denk aan de voordelen voor het milieu, de donaties aan de goede doelen en het plezier. Wat een kringloopwinkel niet allemaal teweeg kan brengen.

De kringloopwinkel is maandag, woensdag en zaterdag open. Zie de openingstijden op de website.

Kringloopwinkel De Kring Reeuwijk heeft inmiddels vanaf 1994 tot aan medio 2014 meer dan 750.000 euro donaties gegeven aan goede doelen.