Personal Branding: zeer belangrijk voor ZZP’ers en freelancers

Tegenwoordig is het al lang niet meer vanzelfsprekend om je hele leven lang bij dezelfde baas te blijven werken. Het is zelfs een zeldzaamheid geworden. Deze ontwikkeling, gepaard met het fenomeen ‘jobhopping’, zorgt ervoor dat het steeds belangrijker wordt om jezelf te onderscheiden, te promoten en dus te verkopen.

De term die steeds vaker opduikt om het proces van jezelf verkopen aan te duiden, is personal branding. Deze term is, zoals je wel kunt raden, afgeleid van de bekende marketingterm branding, die inhoudt dat je een merknaam aanwendt om je product aan de man te kunnen brengen. Stel, je wilt jezelf dus aanbieden en aan de man brengen, dan kun je van jezelf een merk maken.

En terugkijkend op de inleiding van dit artikel is dat zeer belangrijk om jezelf positief te onderscheiden, zodat werkgevers jou in dienst willen nemen. Maar waarschijnlijk nog belangrijker voor jou als lezer: als ZZP’er of freelancer jezelf positief onderscheiden, zodat mogelijke opdrachtgevers jou beter leren kennen en met je in zee willen gaan.

Want het leven van een ZZP’er of freelancer is een harde concurrentiestrijd en als je van jezelf een bekend en betrouwbaar merk weet te maken, dan heb je een groot voordeel ten opzichte van al die anderen die allemaal in de rij staan om zaken te doen met diezelfde opdrachtgever.

Er zijn talloze manieren om dit te realiseren, maar ga eerst goed na: hoe wil je jezelf presenteren? Wat zijn jouw unieke kwaliteiten die je wilt promoten? En hoe pas je jouw imago daarop aan? Hoe en waar presenteer je dit imago? De antwoorden op deze vragen zullen afhangen van jouw specifieke voorkeuren en skills.

Een manier om dit te doen, is bijvoorbeeld het onderhouden van een website over jezelf, www.janjansen.nl, je persoonlijke visitekaartje, met bijvoorbeeld een blog. Of weer iets compleet anders: als jij wilt dat je succesvol overkomt, draag dan nette passende kleding en straal professionaliteit uit. Of ga zover als het organiseren van een netwerkbijeenkomst, waardoor mensen je leren kennen als initiatiefrijk en als een persoon met veel contacten waar mensen iets aan kunnen hebben. Zorg dat men je leert kennen en weet waar je voor staat!

Dit waren maar enkele ideetjes, het is natuurlijk allemaal afhankelijk van jou als persoon. Al ben je een maatschappelijk verantwoorde ondernemer en wil je gelijkgestemden ontmoeten om zaken mee te doen, dan kun je bijvoorbeeld een artikel schrijven over MVO en wat jij ermee doet en dit publiceren op een website of in een tijdschrift dat deze doelgroep normaliter leest. Jouw naam wordt als het ware een merknaam die bekender wordt in de groepen waar jij zaken mee wilt doen.

Zorg dat je met je merk jezelf onderscheidt en betrouwbaar overkomt. En stem alle facetten van je imago op elkaar af! Als je te veel van koers verandert, snappen de mensen het niet meer. Stel je eens voor dat de ABN Amro opeens snackbars gaat openen, dan sta je toch ook gek te kijken!