Schulden oplossen voor gevorderden

Door creatief denken kun je veel sneller je schulden aflossen. De Belastingdienst helpt je zelfs een handje mee. Lees maar eens mee hoe Stichting Zelfstandige Professionals Nederland dit aanpakt.

Begin situatie : Joost Janssen werkt bij zijn werkgever als ICT-er. Joost verdient maandelijks 6.000 euro bruto, netto 3.600 euro. Joost heeft ruim 100.000 euro schuld bij diverse instanties opgebouwd. Hij is getrouwd met Margriet die een paar uurtjes per week ergens werkt. Ze hebben 2 zoons van 15 en 17 jaar, die beiden op een MBO studeren.

Geen financiële ruimte om af te lossen

Joost heeft onvoldoende financiële ruimte om de schulden af te lossen. Margriet vindt maar geen werk. Zijn auto is ouder dan 15 jaar, en zijn huis staat financieel onder water. Zouden de schuldeisers beslagleggen op het huis en de auto, treft dat weinig of geen doel. Door de loonbeslagen bij zijn werkgever wordt zijn inkomen meer dan gehalveerd.

De oplossing

De Stichting Zelfstandige Professionals Nederland (SZPN) is gaan praten met zijn werkgever. De werkgever maakt zich grote zorgen over Joost, die door de loonbeslagen en het daardoor verlaagde inkomen onder zware stress staat. De werkgever wil Joost niet kwijt, maar staat zeker open voor een creatieve oplossing.

Joost heeft middels een vaststellingsovereenkomst met wederzijds goedvinden ontslag genomen bij zijn werkgever. Hierdoor verspeelt hij niet de rechten op zijn WW-uitkering.

SZPN heeft voor Joost een Hybride Onderneming opgericht met de naam Janssen Consultancy BV. Joost treedt daar in loondienst als statutair directeur, samen met zijn vrouw Margriet en zijn 2 zoons. Alle vier de gezinsleden krijgen hetzelfde bruto maandsalaris van 1.500 euro bij een 36-urige werkweek. Het totale netto gezinsinkomen bedraagt op deze manier 4 x 1.300 euro = 5.200 euro.

Hierdoor komt er 1.600 euro per maand meer netto binnen. Hiermee kun je eenvoudig betalingsregelingen treffen, terwijl het gezin op het oude inkomen gewoon doorleeft.

Daarnaast verkoopt Joost zijn 15 jaar oude auto aan zijn nieuwe werkgever Janssen Consultancy BV. Nauwelijks bijtelling voor deze leeftijd, en geen deurwaarder kan meer beslag leggen op de auto.

Geen kinderblijslag meer

De kinderbijslag van de 2 zoons is komen te vervallen. De hoogte van de kinderbijslag weegt niet op tegen de fiscale winst van 1.600 euro.

SZPN heeft een externe schuldhulpverlener ingeschakeld die betalingsregelingen heeft getroffen met de schuldeisers. Het gezin leeft nog steeds van 3.600 euro. De 1.600 euro gaat op aan de betalingsregelingen en wat bijkomende kosten.

Geen werknemer, maar Hybride Onderaannemer

De oude werkgever huurt Joost nu in bij de subcontractor/onderaannemer Janssen Consultancy BV. Deze Hybride BV factureert de oude werkgever (nu opdrachtgever) maandelijks dezelfde werkgeverslasten, toen hij nog daar werkte. Kostentechnisch gezien maakt het de werkgever niets uit. Deze facturering gebeurt met een G-rekening. zodat de oude werkgever, nu opdrachtgever geen risico loopt ten aanzien van de inlenersaansprakelijkheid. En er is ook geen VAR nodig, omdat Joost gewoon in loondienst is.

Bijkomende voordelen voor oude werkgever: geen ziekteverzuimrisico meer en ook geen risico’s van de Wet Werk en Zekerheid. Denk hierbij o.a. aan het vermijden van de transitievergoeding. Joost kan ook het werk voortaan gaan aannemen i.p.v. uurtje-factuurtje. Of een combinatie hiervan.

Wat is de investering voor Joost: eenmalig 750 euro netto (bruto 1.250 euro) voor het opzetten van de Hybride Onderneming en de maandelijkse netto kosten voor dit concept bedraagt 90 euro (bruto 150 euro) , omdat zijn vrouw Marieke de boekhouding doet. De loonadministratie verzorgt SZPN. Kosten 4 salarisspecificaties per maand netto 30 euro (bruto 50 euro).

Bovengenoemde kosten vallen geheel weg, tegen het fiscale voordeel waarmee de schulden worden afgelost.

De oude werkgever kost het niets. Hij heeft een tevreden en nu een minder gestreste werknemer.

Wil je graag met SZPN samenwerken, klik dan hier.