Zaterdag 5 november jl. heb ik weer eens de startersdag in het WTC te Rotterdam bezocht. Dit was voor mij de tweede keer. Voor mijn gevoel was het in 2010, toen ik daar voor de eerste keer kwam, iets grootser opgezet, met meer bezoekers. Er stonden dit keer weer diverse informatiestands, waaronder StartMeUp, ABN AMRO, Rabobank en diverse kleinere MKB-bedrijfjes, het merendeel in de IT-sector.
In de zalen rondom de grote zaal werden er presentaties gegeven, hoe men onder andere een bedrijf kan starten, hoe men klanten kan vinden, valkuilen kan herkennen, maar ook hoe men kan starten vanuit een uitkering zoals de WW, WAO of WIA.
Deze laatste presentatie, hoe men kan starten vanuit een uitkering, werd gegeven door het UWV. Eigenlijk heb ik daar geluisterd met grote verbazing, hoe naïef kan zo’n organisatie zijn. Het UWV lokt met deze regeling fraude uit.
Dit werd daar gepresenteerd door het UWV
Wanneer u vanuit een uitkering start als zelfstandig ondernemer, dan moet u aan het UWV en aan de Belastingdienst àlle uren doorgeven die u aan uw bedrijf besteedt. Dus niet alleen de uren waarin u in uw eigen bedrijf werkt, maar ook de uren die u bijvoorbeeld besteedt aan uw administratie, studie of het binnenhalen van opdrachten (waaronder reisuren).
Met andere woorden, als deze startende ondernemer super eerlijk is, niet zo goed is in de administratie en acquisitie en ook nog veel in de file staat, dan houdt deze starter geen uitkering meer over. Dat risico wil toch geen mens lopen. Er is al minder inkomen en daarna wordt het nog eens verder gekort door de regelgeving.
Deze startende ondernemers gaan bewust lopen sjoemelen om niet gekort te worden op de uitkering. Het UWV komt aan een basisveiligheid van de mens. Ik noem dit uitlokking met voorbedachten rade.
Een alternatief
Kijk eens naar het alternatief van Hybride Ondernemen. U krijgt daar een (tijdelijke) werkgever met een (tijdelijk) oproepcontract. Weg is dit probleem. Alleen de uren die u wordt opgeroepen, worden in mindering gebracht op de uitkering.
Het UWV en de Belastingdienst kijken allebei anders naar uw urenopgave
Het UWV berekent op basis van uw urenopgaven de hoogte van uw uitkering. De Belastingdienst bekijkt op basis van uw urenopgave of u in aanmerking komt voor een zelfstandigenaftrek. Dat betekent dat u minder belasting hoeft te betalen als u als zelfstandige meer dan 1.225 uren per jaar aan uw eigen bedrijf heeft besteed. U geeft dit aan op uw aangifte inkomstenbelasting.
Uw urenopgaven aan het UWV en de Belastingdienst worden met elkaar vergeleken en mogen, behalve als het om de reisuren gaat, niet van elkaar verschillen. Als blijkt dat er verschillen zijn, kan dat voor u financiële gevolgen hebben. Het kan betekenen dat u te veel ontvangen uitkering moet terugbetalen. Of dat u te weinig betaalde belasting alsnog moet betalen.
Houd er rekening mee dat het UWV en de Belastingdienst uw reisuren verschillend beoordelen. Bij het UWV moet u uw reisuren opgeven als uren besteed aan uw onderneming, behalve als het om woon-werkverkeer naar een vaste werkplek gaat. De Belastingdienst kent deze voorwaarde niet. Bij de Belastingdienst kunt u al uw reisuren aan uw eigen bedrijf toeschrijven.
Nogmaals, met Hybride Ondernemen heeft u geen last van al deze aanvullende eisen van het UWV en de Belastingdienst.
Waar een wil is, is een veilige (om)weg