The MentaFiscalist denkt na over de Voedselbank

Vanmorgen had ik een memorabel moment. Mijn eerste aardbei is geplukt van mijn eigen thuisteelt. Vorig jaar kreeg ik voor mijn 52e verjaardag meerdere plantenbakken gevuld met aardbeiplanten. Ieder jaar heb ik geen idee wat ik voor mijn verjaardag wil hebben en dit leek me wel wat. We hebben ze opgehangen aan onze schutting in de tuin.

Omdat deze ene aardbei over twee personen verdeeld ging worden, hebben we er maar een aardbei carpaccio van gemaakt. Je moet toch iets verzinnen. ;-)

Over verzinnen gesproken: terwijl ik bezig was met het plukken van deze aardbei vroeg ik me af: “Waarom deelt de Voedselbank dit soort bakken niet uit aan de cliënten die zij helpen door het verstrekken van levensmiddelen?” Niet dat zo’n bak met aardbeiplantjes de oplossing is voor de Voedselbank, maar wel de duurzame gedachte die er achter zit.

Tijdens mijn werk gebruik ik regelmatig naar mijn bezoekers de vishengel-metafoor: deel hengels uit, in plaats van vissen, daarmee wordt bedoeld dat we mensen kennis en hulpmiddelen moeten verschaffen en hen zo in staat te stellen beter voor zichzelf te kunnen zorgen. Dat verhoogt de eigenwaarde van de mens, die doorgaans liever voor zichzelf zorgt, dan zijn of haar hand op te houden bij een charitatieve instelling. Ondanks de goede bedoelingen van deze instellingen.

Wikipedia vermeldt het volgende: In Nederland werd de eerste Voedselbank opgericht in 2002. Het aantal Nederlanders dat op zo’n voorziening een beroep doet steeg in 2005 aanzienlijk: het aantal voedselbanken steeg van 22 in september tot meer dan 40 in december. In 2006 werd geschat dat 8000 huishoudens gebruikmaken van voedselbanken. Van de mensen die een beroep doen op de voedselbank blijkt 83% financiële schulden te hebben.

Ik ben eens gaan bladeren op internet, kijk eens op deze linkjes: een makkelijke moestuin voor iedereen, kweek je eigen groenten en fruit en bespaar vele euro’s en er is nog veel meer te vinden.

Geen vishengel-metafoor, maar een groenten en fruit-metafoor: deel een hark en een schoffel uit in plaats van een bakje met groenten en fruit van de supermarkt. Verspreid de kennis over het thuis kweken van groenten en fruit, dat is gezond voor de cliënt van de voedselbank, het is duurzaam en het werkt eigenwaarde verhogend, toch!

Een echte vishengel mag ook; gezonde buitenlucht en daarna een gezond visje eten is ook niet verkeerd. ;-)