The MentaFiscalist en de illusie van het ondernemerschap

Sommige ZZP’ers en freelancers nemen zichzelf (onbewust) in de maling. Je kan het een vorm van zelfbedrog noemen. Het kan ijdelheid, onwetendheid, naïviteit, identificatie, een issue met je ego of het verkeerd interpreteren van het woord ‘ondernemerschap’ zijn? Of is het een illusie? In dit artikel leg ik uit waarom.

Na enige tijd op internet rondgekeken te hebben, vond ik meerdere definities van het “ondernemerschap” op Encyclo de online encyclopedie. Klik maar eens op de link. Als je deze definities zou toepassen op de gemiddelde freelancer of ZZP’er, dan zie je verschillende interpretaties.

De meeste van hen kun je indelen in één van de onderstaande categorieën die ik op Wikipedia heb gevonden.

“Ondernemerschap of entrepreneurschap is initiatief nemen tot en nieuwe organisaties opzetten als marktkansen zich voordoen. Joseph Schumpeter omschreef de ondernemer als “een persoon die bereid en in staat is een nieuw idee of uitvinding om te zetten in een succesvolle vernieuwing”.”

De onderneming is zowel doel als middel.

“Een onderneming kan zowel een doel als een middel zijn. Sommige mensen zijn ondernemer om geld te verdienen, maar ze zouden ook gewoon ergens in loondienst kunnen gaan als ze daar meer zouden verdienen.”

De onderneming hoort bij het beroep of de professie.

“Veel huisartsen, tandartsen, apothekers, kunstenaars, artiesten en boeren, kortom “vrije beroepen”, zijn ondernemer.”

De onderneming als middel voor onafhankelijkheid.

“Er is ook een grote categorie mensen die ondernemer zijn omdat ze onafhankelijk willen zijn uit principe.”

 

De onderneming als combinatie van verschillende factoren.

“Een ondernemer is een persoon die als doel heeft zich een inkomen te verschaffen door met een bepaalde combinatie van arbeid, kapitaal en kennis een bedrijf te leiden of in stand te houden.”

Dus wat is dan nu het zelfbedrog? Het zelfbedrog is het feit dat de meeste ondernemers zichzelf pas zien als ondernemer als zij ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Maar als je kijkt naar de bovenstaande redenen om ondernemer te worden en je stelt onderstaande vragen, is er dan geen voordeligere en veiligere optie?

De onderneming is zowel doel als middel.

Als je in loondienst meer zou verdienen, zou je dus gewoon in loondienst kunnen gaan?

De onderneming hoort bij het beroep of de professie.

Is dit niet eigenlijk hetzelfde als loondienst?

De onderneming als middel voor onafhankelijkheid.

Wat als je in loondienst bent met dezelfde hoeveelheid vrijheid?

De onderneming als combinatie van verschillende factoren.

Wat als je in loondienstbetrekking ook in vrijheid deze factoren kunt combineren?

Die laatste twee dingen zijn wat Leasejewerkgever.nl je aanbiedt. Een onderneming voor jou om in te werken, met veel minder nadelen die je zou hebben als zelfstandig ondernemer met een Kamer van Koophandel inschrijvingsnummer. Maar wel met de voordelen van zowel de ondernemer en een werknemer.

Sommige mensen hebben dan het gevoel dat ze dan geen ondernemer meer zijn, maar is dat echt zo, na het voorafgaande gelezen te hebben?