The MentaFiscalist: hoe een deels zieke ZZP’er kan ontsnappen uit een bijstandsuitkering

Van de week las ik ergens in een artikel dat ruim 67% van de ZZP’ers onverzekerd is voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), omdat het te duur is. Of misschien wel vanuit naïviteit met de veel voorkomende overtuiging “ik ben toch zelden of nooit ziek, waarom zou ik me onnodig verzekeren”. Een soort Russisch roulette voor ZZP’ers.

Hoe vaak gebeurt het niet dat deze zieke ZZP’ers toch in de bijstand geraken, omdat ze onverzekerd rondlopen en door hun gezondheid geen omzet meer kunnen maken.

Hier, in mijn praktijk, heb ik regelmatig deze (deels) zieke ex-ZZP’ers ‘voor de deur staan’, die vanuit de bijstand weer willen opstarten als ZZP’er, maar vaak niet durven uit angst hun uitkering (deels) te verliezen. Het is nog hun enige inkomen.

Ook voelen sommigen het als onrecht dat ze (deels) gekort worden op hun uitkering, mochten ze weer met een eenmanszaak gaan opstarten. Een rare asociale gedachte, want je leeft dan eigenlijk op kosten van de gemeenschap, toch?

Met mijn concept Ondernemen met een Uitkering en Stichting Cooperatief Zelfstandig Ondernemerschap (SCZO) is het heel eenvoudig, veilig en financieel aantrekkelijk om als ZZP’er weer op te starten vanuit de bijstand.

Zeer kort weergegeven houden deze concepten het volgende in: de voormalige ZZP’er komt met een oproepcontract in loondienst bij een (tijdelijke) nieuwe werkgever. Deze werkgever is specifiek opgericht voor de ZZP’er die stapsgewijs, op een veilige manier uit een bijstandsuitkering wil geraken. De ZZP’er zorgt voor de omzet van deze werkgever en kan nadien de volledige eigenaar van deze werkgever gaan worden.