ZZP / Freelancer / Eenmanszaak / VOF en toch een hypotheek voor een huis!

Een paar jaar terug sprak ik Fred, een ondernemer die al ruim vier jaar werkt vanuit zijn eenmanszaak. Hij zei: “Rob… Ik ben al bij zoveel banken langs geweest voor het verkrijgen van een hypotheek, maar het lukt me maar niet. Omdat ik een freelancer ben draag ik volgens de banken teveel risico mee, ondanks dat ik per jaar zeker minimaal € 80.000,- omzet draai. Weet jij een oplossing?”

Toch een hypotheek ondanks je eenmanszaak!

“Ja hoor!” was mijn antwoord. “Een hele eenvoudige: laat mij je werkgever worden.” “Huh ….?” dacht Fred. “Als je bij de bank komt met een vast contract en met een passend inkomen bij de gezochte hypotheek,” legde ik uit, “wat zou dan nog het probleem kunnen zijn?”.

Een hybride ondernemer

Fred: “Dan moet ik zeker mijn eenmanszaak opzeggen.” “Nee hoor, ik maak jou een Hybride Ondernemer. We draaien de zaak om. Je gaat naast je eenmanszaak ook nog bij een werkgever werken in Capelle aan de IJssel. De omgedraaide wereld.”

Geen VAR-verklaring nodig en minder belasting betalen

Grotendeels blijft alles bij het oude, alleen moet je zorgdragen dat je nieuwe werkgever voldoende omzet gaat krijgen, zodat je werkgever zeker een jaar (of liefst langer) de kosten van je passende salaris en de af te dragen belastingen kan blijven betalen. En er zijn ook nog bijkomende voordelen, je betaalt relatief gezien nog minder belasting ook en je hebt ook geen VAR-verklaring meer nodig.

Waarom steeds moeilijk doen als het ook makkelijk kan?