ZZP’ers die JA zeggen maar NEE doen, zijn ze onbetrouwbaar, hypocriet of onzeker?

Dagelijks heb ik contact met veel (startende) ZZP’ers die JA zeggen maar NEE doen. Bij meer dan 80% van de ontmoetingen is dat wel aan de orde. Is het omdat ze “nee” eenvoudig gezegd niet over de lippen kunnen krijgen? Of willen ze positivo zijn als gesprekspartner?

Populair overkomen? Herken je dat? Veel mensen doen het. Misschien maak ik me er ook wel schuldig aan?

Misschien komt dit gedrag wel voort uit angst, onzekerheid of schuldgevoel? Of gewoon omdat ze hypocriet zijn? Zich mooier en beter voordoen dan dat ze werkelijk zijn. Ze houden uiteindelijk ook de ander voor de gek, omdat ze niet oprecht zijn in hun bedoelingen.

Je ziet het op en na de vakantie ook vaak gebeuren: “we moeten elkaar maar snel bellen en de foto’s mail ik wel”. En je hoort nooit meer wat. Vaak waren het de populairste en leukste mensen die je tegenkwam. Onbegrijpelijk of logisch?

Ik vind dit heel vervelend en irritant. Beloven langs te komen, iets van je te laten horen en daarna absolute radiostilte. Zelfs geen e-mail met excuses van: “ik heb toch geen interesse.” Valse verwachtingen scheppen bij de ander en niets meer laten horen. Hoe betrouwbaar ben je dan als mens. Je raakt eraan gewend, maar als je er later over nadenkt, word je weer heel geïrriteerd. Of ben ik nou een zeikerd? Een azijnpisser?

Als mens en als ondernemer vind ik het heerlijk als mensen geboeid en geïnspireerd naar mijn verhalen en ideeën willen luisteren. Regelmatig reageren ze met een “wauwgevoel” en met vragen en reacties zoals “is dat allemaal mogelijk dan?”, “Super hoor, Rob!” en “Dat is helemaal wat ik zoek!” en je hoort daarna nooit meer wat. Herkenbaar?

Ook in de LinkedIn-groepen of op Facebook zie je de quasi-interesse. Veel quasi vriendelijke mensen die (erg) positief reageren op je items of opmerkingen en roepen via de LinkedIn-groepen dat we maar eens snel bij elkaar moeten komen en zaken moeten gaan doen. Veelal is het allemaal toneelspel naar de rest van de leden binnen die groepen. Als hun naam maar in beeld komt als iemand die enthousiast en positief is. Hoe betrouwbaar ben je dan nog als zakenpartner?

Normaliter schrijf ik positieve verhalen op deze blog. Als mens wil ik nu even mijn gal kwijt en lekker authentiek op deze blog overkomen. Want The MentaFiscalist moet ook zijn gevoelens kunnen tonen, toch? Want authentiek zijn is het nieuwste modewoord van de laatste jaren.

Of ben ik nu quasi authentiek bezig?  ;-)